Programació consorci

Organitzat per: Reus Capital de la Cultura Catalana

Cobla Reus Jove

11 de novembre 22:00 hores

Cobla Reus Jove

Preàmbul i presentació del projecte

 La producció de concerts “Retalls de Cobla” va néixer fa prop d’un any per iniciativa de les Cobles Reus Jove i Berga Jove. Des de feia un cert temps, les dues formacions tenien la voluntat de fer algun projecte junts. Aquestes ganes s’han materialitzat finalment en aquesta producció.

 “Retalls de Cobla” és un concert d’homenatge a Josep Maria Bernat i Colomina. Es tracta d’un compositor que les dues cobles, Reus Jove i Berga Jove, han programat en diverses ocasions i que deixa entreveure el gust de les dues formacions per a aquest compositor que hom ha definit com a “el típic compositor post-romàntic; és a dir, tenia una visió transcendent de la música i de la vida, com tots els romàntics. Melòman de cap a peus, era habitual del Liceu i del Palau, i en la seva música es nota clarament la influència de compositors com Tchaikovsky o Mahler.”

A més, es dóna el cas que en l’any 2017 es compleixen exactament 25 anys de la prematura mort del Mestre: aquest concert era l’ocasió perfecta per a retre-li un homenatge més que merescut. No oblidem que Josep Maria Bernat és, desgraciadament, un autor poc programat a la plaça, per això nosaltres volem rescatar de l’injust oblit diverses obres que considerem dignes d’ésser escoltades novament. La seva prou coneguda condició de sastre ens dóna lloc al títol del concert, Retalls de Cobla.

 

El programa del concert, i com no podria ser d’altra manera, inclourà sardanes i obres del compositor Josep Maria Bernat, però no en exclusiva. Volen transmetre una imatge d’ell però també del seu entorn més pròxim: els seus mestres, alumnes, amics i coneguts… Així doncs, per exemple al programa hi trobem 2 grans obres seves (la Suite n.1 i l’Scherzo dels Quatre moviments en forma de simfonia per a dues cobles i timbales) i la sardana “Camí de nit”, de Josep Maria Serracant (íntim amic d’en J.M. Bernat).

Tampoc podem oblidar l’elecció del director. Jesús Ventura i Barnet, qui va ser gran amic del compositor i va estar al capdavant de l’Associació d’Amics de Josep Maria Bernat fins a la seva integració a l’entitat Músics per la Cobla, de la qual Ventura n’és l‘actual director. Hem pensat que per la seva trajectòria dins el món de la cobla i per la relació que va unir durant tants anys a Ventura i Bernat, poder comptar amb la seva presència com a director era la elecció idònia per a aquest esdeveniment. Vegeu més informació a https://retallsdecobla.wordpress.com/director/

Concert de la Capital de la Cultura Catalana i que dóna el tret de sortida als actes del 20è aniversari de la Cobla Reus Jove

La Cobla Reus Jove, com a part implicada del projecte, des del primer moment ha volgut fer un “Retalls de Cobla” a la nostra ciutat.  L’Ajuntament de Reus ha tingut a bé, de programar aquest concert d’àmbit de la sardana i la música per a cobla dins dels actes de la Capital de la Cultura Catalana 2017 i també servirà per donar el tret de sortida als actes del 20è aniversari de la formació reusenca, que va presentar-se el 22 de noviembre de 1997, i per tant celebren aquest novembre els 20 anys de la seva presentació oficial.

 Canvi d’horari

Inicialment estava anunciat a les 21 hores, però donat que aquest dissabte 11 de novembre a les 5 de la tarda hi ha convocada una gran manifestació a la ciutat de Barcelona, des de l’Ajuntament s’ha considerat oportú retardar una hora l’inici dels actes previstos tant al teatre Fortuny com al teatre Bartrina, per tal de donar temps suficient als reusencs i reusenques que ho desitgin, d’anar a Barcelona a la manifestació i poder tornar cap a Reus.

 Així doncs, el concert Retalls de Cobla començarà a les 10 de la nit al Teatre Fortuny. Les entrades són gratuïtes però amb invitació per qüestions d’aforament.

Així doncs, caldrà contactar prèviament per demanar les invitacions bé sigui trucant al 977 010 200 o enviant un correu electrònic a capitalcultura2017@reus.cat

 

 

 

 

 

Preu: entrada lliure

Més imatges: